måndag 28 maj 2018

Josefines sommarläsning

Nu är ju sommaren här och vi har börjat med sommarlån. Det betyder att det du lånar nu kan du behålla ända tills skolan börjar igen. Sommaren är ju den tiden på året då en verkligen hinner läsa. På en solvarm klippa, på tågresan, en regnig dag hemma i sängen, i solstolen på balkongen eller i väntan på bussen som är sen. En bok är det viktigaste i väskan! Att planera inför sommarläsningen är också väldigt kul, välja ut, välja bort, välja till och kånka hem. Några pocket, någon riktigt tjock som en sparat, kanske en fackbok som en inte hunnit med, ett par härliga deckare och några sådana där "guilty pleasures" som får tiden att försvinna. Biblioteket är nu fullt med nyheter, så kom och botanisera, låna och läs! Här är min lista just nu:
Brevet av Kathryn Hughes, En kort krönika om sju mord av Marlon James, 45 Morbus Addison av Linda Skugge, Skriva poesi av Mats Söderlund, Kornas hemliga liv av Rosamund Young, Kvinnan i fönstret av A.J Finn, 1793 an Niklas Natt och Dag, Moxie av Jennifer Mathieu, Hasselskogen av Melissa Albert och Träskkungens dotter av Karen Dionne. Om jag älskar att läsa? Ja, hur kunde du gissa det?









torsdag 24 maj 2018

Sommarläsning

Visserligen har vi fått sommarvärme redan nu, men vår ledighet är inte riktigt här. Eftersom jag längtar nästan lika mycket som ni till att vara ledig så planerar jag vad jag ska göra på semestern. Och förutom de vanliga planera med resa och familj och allt det så planerar jag även vad jag ska läsa!
Jag har fått ihop 5st böcker som känns som ett måste över semestern. Även om det är ganska tjocka böcker så är det troligt att det blir så många fler!
Här är alltså min lista på vad jag ska läsa. Det kanske finns något som kan intressera er med? 


A Hero Born – Jin Yong (Legends of the Condor Heroes 1)

Jag läste om denna bok i GP redan i påskas om jag inte minns fel. Det ska vara en den största fantasyhistorien som finns i Kina, men som tidigare aldrig har översatts från originalspråket. De trodde att mycket av betydelsen i orden skulle försvinna vid en översättning. Som tur är valde de nu att göra en översättning ändå. Boken skrevs på 50-talet och har jämförts med Sagan om ringen. 

"Den utspelar sig på 1200-talet, Song Emperiet har blivit invaderat av sina krigiska grannar Jurchen från norr. Halva territoriet och dess historiska huvudstad är i fiendens händer. Bönderna sliter under den årliga hyllningen som krävdes av vinnarna. Undertiden på den mongoliska steppen, kommer en udda nation av stora krigare att förenas under en krigsherre vars namn kommer att minnas i evigheter; Ghenghis Kahn. 
Guo Jing, son till en mördad Songpatriot växte upp med Genghis Kahns arme. Han är ödmjuk lojal och kanske inte helt smart. Hans öde är att en dag konfrontera en motståndare som är den totalt motsatsen till honom; privilegierad, listig och felfritt utbildad i kampsporter. Vägledd av hans trogna shifus de sju hjältarna från Södern, Guo Jing, måste återvända till Kina för att uppfylla sitt öde."



Denna är en feel good-bok och verkar väldigt lättsam. Sånt kan behövas på sommaren när det förhoppningsvis är för varmt för att orka tänka för mycket. Boken handlar om en bibliotekarie vilket är varför denna bok blev ett måste för mig.

"Bibliotekarien Melissa, eller Bernie som hon kallas, har aldrig brytt sig om berömmelse. När en video av ett frieri som äger rum i biblioteket blir en viral succé, är det inte de nyförlovade som uppmärksamheten riktas mot, utan mot Bernie som i en helknasig min himlar med ögonen åt hela spektaklet. 
Colin är journalist och behöver ett scoop. Trots hans egna högst bristfälliga meriter på dejtingscenen lyckas han till sin chefredaktör pitcha idén om att hitta dejter till de odejtbara - till exempel Bernie.
Bernie går alltså med på Colins förslag om att dejta 30 olika män på 30 dagar."


Jag har sett filmen med Kiera Knightley, jag har sett Bollywood-härmningen av den (Bride & Prejudice) och jag har känt att det räcker så. Klassiker är alltid klassiker men det finns så mycket nytt och roligt att läsa. Jag har sedan tonåren undvikigt att läsa klassiker för att de är så torra och tråkiga men eftersom ni elever måste läsa så många av dem så tänkte jag att jag måste ge någon av dem en chans. Och det blev denna.

Om ni inte känner till boken så handlar den om Elizabeth Bennet och Mr Darcy som båda från början känner en stor motvilja mot varandra. I denna viktorianska tid är det viktigaste av allt för unga kvinnor ett gott giftemål, men inte för Elizabeth som är skarpsinnig och inte emot att säga vad hon tycker om saker. Mr Darcy är stolt och avigt inställd till att träffa nya människor. De verkar helt enkelt inte gå för dem att ha samma åsikter eller ens trivas i varandras sällskap, trots deras olika personligheter verkar det finnas någon slags attraktion emellan dem.

Solstenen – Tomi Adeyemi (Orïshas ättlingar 1)

Det finns så otroligt mycket bra fantasy ute i världen. Detta verkar vara ännu en av dem. De flesta episka fantasyer utspelar sig i obestämd medeltid men också vad som oftast verkar vara västerländskt inspirerat. Denna däremot ska utspela sig i Afrika vilket är vad som fick upp mitt intresse. Vad tror ni själva? 

"Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns Brännare som kunde tända eldar, Svallare som styrde över havets vågor, och Zélies egen mamma hade makten att frammana de dödas andar. Men den hänsynslösa kungen utplånade magin och folket som kunde kontrollera den, och tog ifrån Zélie både hennes mamma och hennes hopp.
Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Tillsammans med sin bror och Amari ger hon sig ut på det farofyllda uppdraget att återföra magin till Orïsha."


Denna bok har länge varit på min lista över böcker jag vill läsa och jag tänkte att nu är det dags. Boken har hyllats över nästan hela världen och är en serie i sju delar. Jag kommer nog inte att komma igenom hela serien i sommar, men första delen är alltid en bra början.

"I kungadömet Adarlan - där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand - kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott.
Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe. Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. 
Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda. Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld."

onsdag 23 maj 2018

Vaggvisa av Leïla Salmani


Leïla Slimani fick för boken Vaggvisa Goncourt priset 2016, ett av Frankrikes finaste litterära pris. Vaggvisa är som en thriller men ändå inte. Ett svart drama som kan skapa mardrömmar är det i alla fall.  ”Den lilla pojken är död. Det tog bara några sekunder. Läkaren försäkrade att han inte hade lidit. Man lade den lilla kroppen i en grå liksäck och blixtlåset drogs upp över den lealösa kroppen som hade flutit omkring bland leksakerna ”. Redan de första raderna avslöjar att barnet kommer att dö. Och det avslöjas också på första sidan att det är barnflickan som begick mordet.  Trots detta håller författaren läsaren i ett järngrepp genom hela berättelsen. Boken handlar om en medelklass familj i Paris, Myriam har varit hemma med barnen en tid, men är rastlös och vill gärna uppta sitt jobb som brottmålsadvokat.  Paret beslutar sig för att anställa en barnflicka och hittar Louise ett praktexemplar som de kommer att skryta om för sina avundsjuka vänner. Louise är en klippa som håller deras hem städat och barnen är glada och nöjda. Men Louise kryper allt närmare in i deras liv och börjar styra lite för mycket. Som läsare blir man frustrerad på föräldrarna att de inte hinner se, jäktigt arbetsliv där båda ska göra karriär. Sakta nystas Louise bakgrund upp.  Till slut är man tillbaka där boken började och berättelsen slutar. Berättelsen kretsar kring de båda kvinnornas identitetskris och drömmar. Myriam med rötter i Nordafrika men tillhör tillsammans med sin franskfödde man Paul bohemvänstern med bra utbildning i bagaget. Louise den enda vita barnflickan i området, utanförskapet präglar hennes liv. Det är en samtidsroman med komplexa personligheter och svärta, vill gärna läsa mer av denna författare.

torsdag 17 maj 2018

Historieläraren av Matt Haig

Det råder lite Benedict Cumberbatchfeber nu. I alla fall hos mig. Jag började titta på miniserien Patrick Melrose häromdagen och han är så lysande i den! Så läste jag idag att han ska spela huvudrollen i denna historia som ska filmatiseras i år, ”How to stop time” heter den på engelska och då blev det ännu lite roligare att jag just läst ut den. Vi får möte Tom Hazard som har levt i över 400 år, men det är såklart en hemlighet som vissa är väldigt noga med att bevara. Så noga att de bokstavligen går över lik. Tom är ganska trött på livet, men han letar efter sin försvunna dotter som har ärvt hans extraordinära förmåga och han lovade dessutom sin mamma för länge sedan att han skulle fortsätta leva. Nu försörjer Tom sig som historielärare i London och kan lära ut historia på ett väldigt personligt vis. Och så dyker Camille upp. Hon utmanar den allra viktigaste regeln i Toms liv, att inte bli kär. Historieläraren är en spännande, intressant och snabbläst bok. Nu ser jag fram emot filmen.

onsdag 16 maj 2018

Ormen i Essex av Sarah Perry


Den här boken fick jag redan förra sommaren av min kompis Sara när vi var på resa i Edinburgh, jag började på den då, men den var svår att läsa på engelska och jag kom av mig. Nu när den kom ut på svenska fick jag göra ett nytt försök och jag förstod varför jag fick ett motstånd i första kapitlet, delvis var det pga. ovana att läsa på engelska, men också för att början var lite kryptisk och högtravande. När jag nu läser om Sarah Perry och hennes uppväxt i ett hem som skulle kunna ha varit på 1800-talet, omgiven av böcker och utan elektronik, förstår jag bättre. Jag är glad att jag inte gav upp så att jag fick stifta bekantskap med Cora Seaborne, Francis, Martha, Will och Stella m.fl. tillbaka på den viktorianska tiden då vetenskapen började intressera sig för jordens tidiga historia och Mary Anning och andra hade grävt fram fossiler av ”svanödlor” och andra spännande forntida varelser ur den mjuka stenen i Dorset. Jag kan tänka mig att människors fantasi fick bränsle av dessa skräckinjagande fossil och vetskapen om att stora ödlor hade befolkat vår jord. I Ormen i Essex skapar en mystisk sjöorm masshysteri hos lokalbefolkningen och Cora som just förlorat sin make dras ohjälpligt dit.