tisdag 16 februari 2016

Anaché - Myter från Akkade av Maria Turtschaninoff



Anaché växer upp på stäppen som Roukens (ledaren för stammens) dotter. Tillsammans med sin älskade storebror Hour utforskar Anaché sin miljö och lär sig allt som Hour gör och hon blir en mästare på hästryggen och att jaga med knivar.
Men det är en värld fylld av manligt våld, kvinnor och flickor ska veta sin plats och det som Anaché kan och vet är egentligen förbjudet för flickor. Det är också en värld fylld med andlig närvaro, Stora jord och Blå himmel är kraftfulla gudar som styr över naturen och Anaché möter tidigt sin skyddsande Pau Jau – den vita bergsgeten.
Men Ananouk – den andlige ledaren vill ha makt över andar och gudar och han försöker att tygla Blå Himmel – gudinnan. Det får fruktansvärda konsekvenser för hela stammen och kanske allra mest för Anaché. Hon befinner sig helt plötsligt i stormens öga och måste ensam, trots en stor sorg, bära ansvar för hela stammen därför att hon kan läsa Gudinnans vilja och hon ensam förstår vad som måste göras.
Förutom att vara en riktig hjältinna visar Anaché att det finns alternativa sätt att leva även i en hårt styrd manlig värld, man måste bara ha modet att hitta sin väg, förstå och strategiskt motarbeta gamla mönster och uthålligheten att inte ge upp.
Maria Turtschaninoff har med Anaché återvänt till den värld hon byggde upp i sin prisbelönta fantasyroman Arra. Det är en värld som har många likheter med vår egen och som därför kan få läsaren att ställa frågor och få insikter gällande vår egen tillvaro. Historien visar också att ingen egentligen vinner några strider med våld och förtryck – inte i längden. En hållbar balans skapas istället med lyhördhet, respekt och ödmjukhet. Anaché – Myter från Akkade har alla ingredienser som en god bok ska ha och jag gillar den väldigt mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar