måndag 20 december 2021

Rådjursmannen. Mina sju år i vildmarken av Geoffroy Delorme

Som barn var Geoffroy ofta ensam och sökte sig gärna ut i naturen. Redan som sexåring instängd i skolsalen längtade han efter frihet. Den vilda naturen lockade och drog tidigt i honom. Geoffroy möts dock av en oförstående vuxenvärld och när han många år senare tar beslutet att flytta ut i naturen är föräldrarna avståndstagande. I skogen känner Geoffroy lycka, glädje och fullkomlighet. Men livet i skogen blir svårt, att hålla sig torr och varm och lyckas få tag på mat och rent vatten är oerhört svårt. Men Geoffroy studerar rådjuren och lär sig av dem. Han lär sig att sova i korta intervaller, vilket blir en förutsättning för att kunna överleva. Långsamt börjar rådjuren acceptera honom och så småningom blir han en del av flocken. Under sju år lever han av och med naturen tillsammans med rådjuren. De blir hans familj och det här är deras berättelse.

torsdag 16 december 2021

Stargate: en julberättelse av Ingvild H. Rishøi

Tänk dig en nutida flickan med svavelstickorna av H.C. Andersen blandat med socialrealism, Selma Lagerlöf och lite Astrid Lindgren samt en massa julstämning och magi så får du Ingvild H. Rishøi. Jag sträckläste den en natt när jag inte kunde sova och fick då möta syskonen Melissa och Ronja som bor i Oslo med sin pappa som är periodare. En dag nära jul får han jobb som julgransförsäljare och hoppet börjar växa hos barnen. Men det grusas och Melissa får tigga sig till att ta över pappans jobb och utföra det före och efter skolan och Ronja får sälja kransar till förmån för behövande (som de ju är). Det är kallt, det är sorgligt, det är magiskt! Melissa och Ronja står bredvid varandra, utlämnade till varandra, sitt öde och sina drömmar och det finns skyddsänglar runt barnen som försöker se efter dem. Men verkligheten i den smällkalla vintern gör allt den kan för att bryta ner dem.

 

tisdag 14 december 2021

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Varför läser man deckare? Vissa människor undviker ju genren men det är ju ett ypperligt sätt att komma åt människors drivkrafter, hemligheter och relationer liksom marinerade i samtiden. Vad händer i en människa när hen utsätts för stora påfrestningar? Hur skulle du reagera i samma situation? Tilldelad Svenska Deckarakademins pris för Årets Bästa Svenska Deckare 2021 blev denna och det hade varit konstigt annars för den är så bra! Ingen skriver som Åsa Larsson tycker jag, fantastiska personporträtt av komplexa personer, realistiska, mångfacetterade relationer och händelser med förankring långt bak i tiden som påverkar de som lever nu. Vi får möta den före detta boxaren Börje Ström som i trettio år har undrat vad som hände med hans pappa som plötsligt försvann. Kroppen hittas i en frys och rättsläkaren Pohanen övertalar Rebecka Martinsson att titta på fallet. Rebecka är översköljd av arbete och ber den pensionerade polisen Sven-Erik Stålnacke om hjälp. Det visar sig vara ett komplicerat, farligt fall med kopplingar till organiserad brottslighet. Att det är den sista gången vi får möta Rebecka Martinsson vill jag inte gå med på! Hoppas verkligen att Åsa Larsson hittar en lika bra huvudperson och lika många fina sidokaraktärer som t.ex. Anna-Maria Mella, Sivving, Sven-Erik Stålnacke och alla de andra. Och hur ska det gå för Snorvalpen och med Krister? Det blir riktigt tomt och tråkigt detta.


tisdag 7 december 2021

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Lennys pappa har stridit i Vietnamkriget och kommit hem skadad i själen, han drömmer mardrömmar, självmedicinerar med alkohol och har svårt att kontrollera sitt humör. Lenny och mamma anpassar sig, försöker att inte provocera och försöker samtidigt att minnas hur pappa var innan kriget. En vän till pappa testamenterar sin egendom i Alaska till honom och pappa tycker att det är en bra idé att flytta dit. Så de tar sin fullpackade folkabuss och kör norrut. Livet i Alaska blir en stor omställning för familjen. De kan ingenting om hur man överlever en vinter, hur man jagar och odlar och hur människorna verkligen behöver samarbeta för att klara sig. Lenny får sin första riktiga vän i Matthew och för första gången i sitt liv känner hon sig hemma. Men de mörka vintrarna är inte bra för pappa, hans mardrömmar och aggressiva beteende förvärras. Det blir inte heller bättre av att det sprids ett slags rädsla och förberedelse inför undergången bland hans vänner och pappas svartsjuka på Matthews pappa Tom får honom att flera gånger slå Lennys mamma Cora riktigt illa. Det är, trots eller tack vare allt våld och den skoningslösa naturen, en fin och spännande berättelse om Lenny och hennes familj, vi får följa henne från barndom till vuxen och som bonus får vi lära känna Alaska med sin vilda natur och frihetsälskande befolkning. 
 

måndag 6 december 2021

Uppvaknandet av Kate Chopin

Den här romanen skrevs 1899 och att den inte blev så väl mottagen är en underdrift. Romanen var långt före sin tid när man ser på kvinnan som individ och hennes rättigheter. Det fanns liksom inte på den tiden att kvinnor var sensuella, sexuella varelser med egna drivkrafter. Kate Chopin blev därför inte bara omstridd utan också utstött, den besvärliga kvinnans lott, och romanen blev bortglömd. Nu är den äntligen utgiven på svenska och med ett förord av Aase Berg som bara det är värt att läsa boken för, så argt och roligt på samma gång. 

Vi får träffa Edna Pontellier som är en gift kvinna med två barn, bosatt i New Orleans. Under en sommarvistelse på Grand Isle förälskar hon sig i Robert och hela hennes värld förändras med passionen som väcker henne. Edna upptäcker sig själv och försöker bryta sig loss. Hon målar och utvecklas sin förmåga att säga nej till social aktiviteter, välja sina vänner och ta större plats. Men de sociala konventionerna tillåter inget utrymme för kvinnor och Edna är inget undantag. Uppvaknandet är en tidig feministisk milstolpe och en riktig klassiker.


torsdag 2 december 2021

Jakten på julen av Matt Haig

Varje jul måste innehålla minst en julsaga. Den här julsagan handlar om Jultomten innan han blev Jultomten. Då var han en vanlig pojke vid namn Nikolas. Nikolas bodde tillsammans med sin pappa djupt inne i de finländska skogarna. Mamman dog tidigt och pappan kämpade hårt som skogshuggare men familjen var fattig. När kungen erbjöd en belöning till den som kunde bevisa att Alvernas by existerade antog Nikolas pappa utmaningen och gav sig av. Till en början bodde Nikolas med sin faster Charlotta men med tiden blev det ohållbart. När pappan inte återvände bestämde sig Nikolas för att ge sig iväg och leta reda på honom. Nikolas kastas nu in i ett  halsbrytande äventyr fullt med magi, älvor och troll. Matti Haig påminner oss om att det visst finns magi i världen. 
Det finns två böcker till i serien "Julen är räddad" och Jultomten och jag".