tisdag 28 september 2021
Löpa varg av Kerstin Ekman
Boken handlar om manligt åldrande, där uppfattningen är att manlighet sitter i kroppen. Hur hanterar men då att kroppen sviker? När man inte längre kan skotta snö eller hugga ved. Ulf ser på sin hustru hur hon fyller pensionärslivet med innehåll och mening. Kerstin Ekman skriver så vackert om åldrandet, det långa äktenskapet, kärleken, närheten och naturen så levande och närvarande.
lördag 25 september 2021
Eufori En roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed
måndag 20 september 2021
Pojkarna i klostret: En släkthemlighet av Sofia Nyblom
Familjen Nyblom är en hårt kämpade konstnärsfamilj och erbjudandet om en stipendieutbildning för pojkarna i Österrike kommer som ett mirakel. Det är en jobbig resa för modern att åka och lämna bort sina små pojkar. Men hon är övertygad om att skolan och prästerna kommer att ta väl hand om dem. Så fel hon hade. Pojkarna får utstå sex år av pennalism, förnedring och sexuella övergrepp innan de till slut lyckas fly.
Även om boken bygger på verkliga personer, brev och ett omfattande efterforskningsarbete så är det en roman. Men en drabbande roman, om Peder och Staffan som så små och oskuldsfulla möter helvetet i klostret. Utanför murarna rasar en turbulent tid i Europa med starka krafter i omlopp nationalism, antisemitism, världskrig och spanska sjukan.
tisdag 14 september 2021
Havsmannen av Carl-Johan Vallgren
tisdag 7 september 2021
Tyst vår av Rachel Carson
Boken ledde till omfattande förbud mot DDT användning inte bara i USA utan i hela västvärlden.
Boken blev en stridssignal för en nyvaknad miljörörelse.
60-talet präglades av mycket protester bland unga inte bara för miljön utan mot krig och orättvisor. Medvetenheten bland allmänheten ökade.
Carson blev starkt ifrågasatt dels på grund av att hon var kvinna men också kraftiga påtryckningar från kemikalieföretagen som förminskade och avfärdade henne som hysterisk.
Rachel Carson som avled 1964 har fått mängder av utmärkelser. Boken kommer nu i nyutgåva.
onsdag 1 september 2021
En vacker dag Tomas Bannerhed
Tomas Bannerhed skriver vackert och poetiskt om människans litenhet och naturens storhet. Han skriver om lockelsen med att vara i naturen. Om att slippa blicken på sig själv, den som förmedlas via andra, vad han inbillar sig att andra ser hos honom, hur de bedömer honom. Naturen struntar i vem jag är skriver Tomas, hur jag ser ut och därmed gör jag det själv också.
Boken börjar en tidig vårmorgon kl 03.32 och Tomas konstaterar att det trots allt är vackrast när det gryr. Överallt detta sjudande, sprittande, svävande liv. Ett ljus så rikt och varmt och mjukt. Synd bara att jag har inrättat mitt liv så att jag aldrig får uppleva det säger han. Det är i gryningen det märkvärdiga sker. Det är då det händer, innan dagen riktigt hunnit börja och man är som mest mottaglig för intryck, öppen och skör på samma gång.
Tomas skriver att sedan han gick ut i naturen har livet blivit rikare, att han har fått skarpare ögon och lugnare nerver, kanske rentav blivit lite mer ödmjuk inför livets gåva. Naturen har blivit en lugn famn att söka sig till.
Författaren avslutar med en uppmaning: "detta går inte an! Att gå runt här på jorden i ett helt liv utan att veta vad träden och fåglarna och blommorna heter. Skaffa böcker och läs! Ut i skog och mark och se och hör!"