tisdag 27 april 2021

Amerikansk jord av Jeanine Cummins


Vissa hävdar att man blir en empatisk människa av att läsa för att man övar sig på att sätta sig in i andra människors liv och erfarenheter, liv och erfarenheter som skiljer sig från dina egna. Det kanske är så, men framförallt tror jag att man verkligen lär sig saker och får nya perspektiv av att läsa. Kunskap som stannar kvar eftersom du blir känslomässigt involverad i en bra bok. Efter att ha läst den här boken har jag mycket större förståelse för varför så många människor flyr från México och Centralamerika till USA, trots att det är förenat med livsfara och osäkerhet. Lydia bor i Acapulco med sin son Luca och sin man Sebastián som är journalist. Hon äger en bokhandel och det är genom den som hon lär känna och blir vän med Javier, en beläst, artig och snäll man som är en flitig kund i Lydias affär. Men Javier visar sig också vara en hänsynslös mördare och ledare för en knarkkartell som håller på att ta över Acapulco och sätta staden i skräck. Efter att Sebastián publicerat en artikel om Javier slår han till mot Lydias familj på ett kalas och dödar sexton av Lydias familjemedlemmar. Bara Lydia och Luca lyckas gömma sig i duschen och undkomma döden. Men Lydia vet att Javier inte kommer att ge sig förrän han hittar dem och trots den förlamande sorgen ger hon sig av på en halsbrytande flykt mot räddningen i USA. Längst vägen träffar Lydia och Luca många generösa, hjälpsamma människor, men också många med elakt uppsåt. Det här är en bok med högt tempo som omöjligt kan lämna någon oberörd och den är konstant olidligt spännande. Jag tycker att du ska läsa den.

tisdag 20 april 2021

Em av Kim Thúy


Jag älskar allt som Kim Thúy har skrivit. Hennes fjärde roman, "Em" tar avstamp i Operation Babylift, då tusentals föräldralösa barn evakuerades från Vietnam till USA i april 1975, och rör sig mellan gummiplantager i det gamla Indokina till nagelsalonger i väst. Em betyder lillebror, lillasyster eller älskling på vietnamesiska. Det här är en vacker berättelse om hur det förflutna kommer ikapp samtidgt som vi kan, och bör inte glömma våra rötter och historia.

måndag 19 april 2021

Binas historia av Maja Lunde


Jag har en bikupa i min trädgård som min kompis sköter om. I helgen skulle den tittas till och det visade sig att alla bina var döda. Så fruktansvärt! Inte bara sörjer jag bina som är så fina, vänliga små karaktärer utan också vad detta betyder i ett större perspektiv. Insikten om att larmrapporterna är på riktigt och inte bara bina utan människan som art är i fara. Som alltid när jag tänker på bina så kommer denna bok upp i minnet, det är en bok som aldrig har lämnat mig utan ständig gör sig påmind. Som titeln signalerar handlar det om bin och vi får stifta bekantskap med tre olika karaktärer från skilda tidsåldrar. I 1800-talets England kämpar William med att konstruera den perfekta bikupan som ska ge honom ära och berömmelse, men det är en kapplöpning mot andra med liknande idéer. I USA 2007 lever George av sina bin, han vårdar de ömt och bygger alla sina kupor själv och han blir djupt oroad för framtiden när den oförklarliga bidöden slår till överallt och även hans bestånd blir drabbat. Samtidigt är han ledsen över att gården, som gått i arv genom generationer, inte verkar intressera hans son Tom överhuvudtaget. I Kina år 2098 arbetar Tao som handpollinerare eftersom bina helt har dött ut med samhällskollaps och världskrig som följd. Hon har en liten son, Wei Wen som hon för allt i världen vill skapa en bättre framtid för och hon drillar honom i att läsa och räkna varje liten ledig stund hon har. Så händer det ofattbara, Wei Wen drabbas av något oförklarligt under en utflykt och förs bort av myndigheterna och Tao och hennes man får ingen förklaring. Tao vägrar att ge upp och färdas genom hela Kina på jakt efter svar, så småningom hittar hon ledtrådar som binder ihop de tre historierna till en och hoppet för mänskligheten tänds igen. 

torsdag 15 april 2021

Den onda systern av Karen Dionne

Jag tyckte att Träskkungens dotter av Karen Dionne var så himla bra så jag kastade mig över Den onda systern. I femton år har Rachel suttit frivilligt inspärrad på en psykiatrisk klinik eftersom hon är övertygad om att hon har dödat sina föräldrar. Efter ett besök av en journalist som vill skriva om fallet kommer nya uppgifter fram. För första gången får Rachel själv läsa rättsläkarens utlåtande, han hävdar att det är omöjligt att Rachel kan vara ansvarig för föräldrarnas död. Det här kastar omkull Rachels värld. Tillsammans med journalisten återvänder hon till stugan i skogen där allt hände 15 år tidigare. Rachel som söker svar och journalisten som hoppas på exklusiva bilder från den mytomspunna timmerstugan. Väl i stugan konfronteras Rachel med sin syster och sin moster. Plötsligt får hon fly för sitt liv. Vem ska tro på en psyksjuk kvinna och vem kommer överhuvudtaget att sakna henne. Såå spännande! 

tisdag 6 april 2021

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

 

Klara är en AV, en artificiell vän som sitter i skyltfönstret och väntar på att bli utvald av en människa. Klara tittar på människorna som går förbi på gatan, hon är mycket observant och lyhörd och hon försöker tolka allt hon ser. Hon försöker förstå känslouttrycken, kroppsspråken och mimiken. Så blir hon tillslut vald av en kund att bli vän åt en sjuk flicka, 14-åriga Josie. All Josies undervisning sker digitalt vilket innebär att hon och många barn och ungdomar blir väldigt ensamma och får allt svårare att interagera med andra människor. Föräldrarna ordnar interaktionsmöten eller "fester" som de kallas. Klara får vara en del av familjen och följer Josie överallt men det är någonting som inte stämmer...
Det är en dyster framtidsskildring med genteknik, AI och miljöförstöring men Kazuos berättelse är ändå varm och fin, den inger hopp.