fredag 20 januari 2017

Ormbunkslandet av Elin Bengtsson

Elin Bengtssons bok:Ormbunkslandet är en stark ungdomsroman som kryper sig på läsaren. Huvudpersonen Margit  lämnar sitt barndomshem 2 månader innan hon tar studenten. Hon kan och vill inte stanna kvar sedan hennes bror Mika har börjat inom det militära. Margit och Mika har vuxit upp tillsammans i en tät relation. En relation som kan ses som onormal och äcklig av andra. Deras mamma har varit orolig för att de inte har andra vänner. Under hela uppväxten har Margit och Mikas värld kretsat runt redskapsförrådet där de lekt ett gerillakrig mot omvärlden, här har de kapslat in sig med varandra där inga gränser för deras relation finns. Margit tar sig  till Malmö och träffar Ina och Paco, tillsammans blir de del av ett gäng ungdomar som ockuperar hus och umgås tätt tillsammans. När Margits känslor för Ina växer sig starkare, upplever Margit att deras relation blir omöjlig eftersom hon inte vågar prata om det onämnbara i hennes familjerelation. En fängslande berättelse om uppbrott, och om hemligheter som skulle kunna krackelera hela tillvaron om de blottas. Boken blev nominerad till Augustpriset 2016 för bästa barn- och ungdomsroman. 

torsdag 19 januari 2017

Happy holiday av Bodil Sjöström

När boken börjar sitter Maggan och Lena i hallen och tar farväl av sin döende hund Lukas. Veterinären är där och ger Lukas en spruta så att han får somna in. Sorgen är brutal och för Maggan innebär det också att bortträngda minnen och känslor väcks till liv. Lena sätter sig vid datorn och flyr in i arbetet. Dagen därpå åker de till Thailand på en arbetsresa, Lena som är fotograf ska fotografera elefanter åt ett företag. Flygresan ner blir turbulent för paret, Maggan dricker lite för mycket och omtöcknad slumrar hon till. Maggan vaknar inte förrän Christian sätter sig bredvid henne och börjar prata. Problemet är bara att Christian dog av aids för 23 år sedan. Christian är sedan närvarande under hela vistelsen i Thailand och med hans hjälp börjar Maggan minnas tiden då Sverige drabbades av hiv och hon arbetade som volontär på Noaks Ark.
Författaren Bodil Sjöström var med i uppbyggnaden av organisationen Noaks Ark som arbetade med stöd och rådgivning kring hiv aids. Bodil fick följa många vänner genom plågsam sjukdom och oundviklig död. Bodil Sjöströms berättelse hamnar lite i skuggan av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Lite orättvist för även om Sjöström beskriver samma tid, samma sjukdom, samma hemska symptom och fördomar så har hon en annan vinkel. Hon har ett kvinnligt perspektiv på det som hände i Sverige på 1980-talet.  
Happy Holiday innehåller egentligen tre spår först den yttre resan till Thailand och sedan den inre resan tillbaka i tiden då hiv-viruset spred skräck i Sverige. Det tredje spåret i boken är längtan efter barn och de svårigheter samkönade par möter. Det blir bara en kort kommentar till det utanförskap och normbrott som stämplar barnlösa/barnfria. 

36 timmar av David Bergman

Det är midsommarhelg i Stockholm, en demonstration mot polisens sätt att tillämpa en ny terroristlagstiftning den så kallade Nationalsäkerhetslagen har urartat. Skott avlossas och demonstranter dödas. Vi får följa Johanna Lidström, general och chef för Försvarsmaktens operativa verksamhet. Johannas dotter är med vid demonstrationen och blir vittne till avrättningarna. Johanna konfronterar generaldirektören för Säpo och strax därefter blir hon utsatt för ett attentatsförsök. Johanna är en konspiration på spåren, det verkar som att en statskupp planeras.  
Det här är en dystopisk thriller som utspelar sig under 36 timmar i Stockholm. En fartfylld spänningsthriller med en kvinnlig Hamilton i huvudrollen.  
Författaren David Bergman är utbildad officer vid Militärhögskolan han har haft utlandstjänst på Balkan och i Afghanistan. 

fredag 13 januari 2017

Röd drottning; Glas-svärdet av Victoria Aveyard

Röd drottning - ”makt är ett farligt spel” är den första boken i fantasy-serien om kungariket Norta. I Norta är människor uppdelade efter färgen på deras blod. De vanliga röda är de lägst rankade i samhället, de utför de tunga arbetena och är tjänare och soldater. Medan de Silverblodiga tillhör överklassen och sitter på makten. De silvriga har förmågor utöver det vanliga. I 17-åriga Mare Barrows värld är det denna samhällsstruktur som gäller. Mare som bor i Pålträsk är röd och väntar på den dagen då hon själv liksom sina bröder tvingas bli soldat. Ett öde som står för dörren för alla ungdomar som inte lyckas få en plats som lärling.  Hon är glad för att hennes bästa vän Kilorn har lyckats bli lärling till en fiskare och inte behöver riskera att åka ut i kriget. Men tyvärr dör fiskaren och Kilorn ställs inför ödet att bli soldat. Mare beslutar sig för att göra allt för att rädda honom från kriget. Under underliga omständigheter lyckats Mare få tjänst i det kungliga Solpalatset som tjänare och under en fest råkar hon ut för en olycka, men räddar sig själv genom att upptäcka att hon har liksom de silvriga en unik förmåga. För att släta över och rädda situationen beslutar sig Kung Tiberius att hon ska gifta sig med hans andre son Maven. Mare blir indragen i intrigerna runt kungafamiljen och blir ett hot mot ordningen.
Glassvärdet – ”buga eller dö” är den andra boken i historien om Norta. Mare har efter att tränat upp sin förmåga att styra blixtar blivit ett hot mot kungamakten. Härskaren kallar henne en bluff eftersom hon har rött blod med silvriga förmågor. Hon flyr från kungahuset tillsammans med Cal, den avsatte kronprinsen Båda är jagade och får hjälp att fly av en motståndsgrupp som leds av Farley. Men hatet mot de silvriga gör det svårt för dem att acceptera silverprinsen Cal. Dessutom har Mare upptäckt att det kanske finns fler som hon röda som har övernaturliga förmågor. Om de lyckas hitta dessa kanske de har en möjlighet att förändra samhällsordningen.
Detta är en riktigt bra fantasyserie att fängslas av. Och visst finns det böcker med liknande historier, men denna sticker ut och är otroligt spännande. Texten är följsam med målande miljöbeskrivningar och personporträtten är nyanserade.


onsdag 4 januari 2017

Simma med de drunknade av Lars Mytting

Simma med de drunknade är en spänningsroman men också en släkthistoria om ärvd skuld. Edvard som är huvudpersonen bor på en gård i natursköna Gudbransdalen i Norge. Gården driver han tillsammans med sin farfar som ärvt gården efter sina föräldrar. På gården växte hans farfar upp tillsammans med sin bror som blev en duktig möbelsnickare bland annat utbildade sig i Frankrike. När Edvards farfar dör rullas familjehemligheter upp som Edvard känner att han måste gräva i. Allt sammanflätas med hans föräldrars dödsolycka i Frankrike 1971. Edvard var då 3 år och minns inte händelserna. Genom att söka sanningen knyts föräldrarnas död samman med händelser under både första och andra världskriget. Slaget vid Somme 1916 och norska SS-soldater på östfronten 1941 har betydelse för den släktfejd som präglat hemligheterna i släkten. Edvards sökande tar honom till Shetlandsöarna där han hittar farfars bror Einars ensliga hus på en karg ö.  Här stannar han ett tag och blir bekant med Gwen som visar sig veta mer om Einar och anknytningen till hennes släkt Winterfinch som grundat sin förmögenhet på trähandel. Edvard upptäcker att det handlar om arv och ett försvunnet parti valnötsträ värt en förmögenhet. Författaren berättar en spännande historia men blottar också efterkrigstidens splittrade och sårade samhälle. Där tyskvänliga och motståndsmän är tvungna att leva tillsammans. En trädoftande intensiv historia med vackert språk.