måndag 22 januari 2024

Färjan av Mats Strandberg

 Välkommen ombord på Baltic Charisma! 1200 förväntansfulla passagerare ska ta sig en kryssning över Östersjön. Under 24 timmar ska de släppa vardagen, glömma allt och bara festa. Vi får följa flera olika passagerare, till exempel tolvåriga Albin som tillsammans med sin kusin Lo åkt på familjesemester med sin dysfunktionella familj. Vi har också partytjejen Madde, som antagligen kommer bli arbetslös inom den närmsta framtiden och tycker att hon förtjänar en helvild kväll samt den ensamma damen Marianne, som på ren impuls köpt en biljett för att komma bort från sin ensliga lägenhet. 

Vi får också bekanta oss med flera av färjans anställda. Där finns bland annat säkerhetsvakten Pia, som kan lugna vilket galet fyllo som helst och den avdankade schlagerstjärnan Dan, som avskyr varenda sekund av sitt arbete i karaokebaren ombord på Charisma.

Vad har då alla dessa människor gemensamt? Ingen av dem vet att under just denna turen har något annat stigit på färjan i Stockholm. Något ondskefullt. Något som vill dem alla illa. Och mitt på Östersjön, utan någonstans att fly, kan ingen höra dig skrika. 


Skräck är inte min genre, jag är egentligen alldeles för feg. Trots det bet Färjan tag i mig från första sidan. Den är blodig, äcklig, och alldeles, alldeles underbar! Språket flyter, man får upp otroligt detaljerade bilder i huvudet. Den är absolut inget för den äckelmagade. Det är mycket blod, avslitna kroppsdelar och tappade tänder. Men det var ett sant nöje att få följa människorna på Baltic Charisma! Några hejar man på, några önskar man hamnar i fiendens klor. En bok man minns långt efter att man slagit igen den.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar