torsdag 30 november 2023

Buddenbrooks - en familjs förfall av Thomas Mann


Detta litterära mästerverk tar oss på en resa där vi får följa köpmansfamiljen Buddenbrooks genom fyra generationer. Romanen börjar med en familjefest i samband med att familjen flyttat till sitt nya hus i Mengtrasse, i Lubäck. Det är den framgångsrike köpmannen Johann Buddenbrook den äldre som har fått familjebolaget att bli ett av de främsta handelsbolagen i staden.

De generationer som kommer efter Johann Buddenbrooks den äldre lyckas allt sämre med både affärer och privatliv. Till ytan framställs familjen Buddenbrook fortfarande som framgångsrika, inte minst när Thomas Buddenbrook, barnbarn till Johann Buddenbrook den äldre, bli senator och gift med den ljuvliga musikaliska Gerda. Deras son Hanno, lilla Johann, föds inte med sina förfäders känsla för affärer utan är sin mors son. Kan detta bli slutet för den framgångsrika  köpmansfamiljen?

Denna bok har ett rikt personregister, där författarna noga har gett liv åt vitt skilda personligheter. Inte minst genom Tony Buddenbrook som är min favoritkaraktär! 

Trots att romanen har över hundra år på nacken känns karaktärerna och historien aktuell, modern och läsvärd än idag. En anledning till detta kan vara Thomas Manns språk som inte upplevs som föråldrat och som är en fröjd att läsa!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar