måndag 11 januari 2021

Dörren av Magda Szabo

Jag var väldigt nyfiken på att få veta vad som gömde sig bakom dörren och upptäckten gjorde mig verkligen inte besviken.

Ungerns historia är en viktig del i bokens handling och jag förmodar att en hel del är självupplevt av författaren.

Huvudpersonen i romanen heter Magda. Hon är författare och bor med sin man i en vacker lägenhet. För att få mer tid till sitt författarskap anställer hon en hushållerska vid namn Emerentia. Denna gamla kvinna vill först bara anställas på prov och på sina egna villkor eftersom hon inte tar hand om smutstvätt åt vem som helst. Arbetstiderna vill hon också bestämma. Emerentia är en säregen kvinna som har ett litet burdust sätt samt ogärna talar om sig själv. Hon arbetar som en karl och har arbete nästan överallt i den lilla staden. Omtyckt är hon också. Alla vänner och besökare tar hon emot på sin lilla veranda utanför sin lägenhet. Ingen har någonsin bjudits in i lägenheten, inte ens hennes brorson.
När Magdas man blir sjuk visar sig Emerentia vara ett mycket stort stöd. De båda kvinnorna kommer varandra närmare och man får inblick i fasansfulla delar av den gamla kvinnans liv. Delar av det hon berättar kan dock variera beroende på vem hon talar med vilket Magda får erfara. Tonen i berättelsen pendlar mellan humor och allvar och man blir mer och mer nyfiken på att få veta vem Emerentia egentligen är och varför hon beter sig som hon gör. En fin roman som jag tyckte mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar