tisdag 13 februari 2018

Jag fann dig av Lisa Jewell



Jag fann dig är en berättelse om hur gamla trauman kan förträngas men inte förlåtas eller läkas utan ett avslut. Lisa Jewell är en brittisk författare som har skrivit många böcker. Hennes böcker handlar om relationer och möten mellan olika människor. Så även i denna bok som även kan klassas som en spänningsroman. Berättelsen växlar mellan två tidpunkter. Varav den ena är återblickar till 1993 då det inträffade tragiska händelser som får dramatiska konsekvenser år 2013. 
Alice ensamstående mamma bor i East Yorkshire vid havet. En morgon står hon tittar ut genom fönstret och ser en man på stranden, några timmar senare är mannen fortfarande kvar. Hon tycker det är konstigt och går fram till honom och erbjuder honom en jacka mot kylan. Det visar sig att han inte kommer ihåg vad han heter eller hur han hamnat där. Alice erbjuder honom att sova över och lovar att hjälpa honom att hitta spår efter vem han är. 
Under samma tid anmäler nygifta 21-åriga Lily i Surrey hennes man som försvunnen. Hon har nyligen flyttat till England med sin man, som det visar sig att hon inte vet så mycket om. Utan kontakter och pengar har hon svårt att få hjälp i sitt sökande. 
1993 är en familj på semester i East Yorkshire, de hyr en stuga vid havet. Sonen Gray är 17 och dottern Kristy är 15. De vill vara var som helst utom med sina föräldrar i den fuktskadade stugan. Men Kristy får kontakt med en några år äldre kille och Gray blir nyfiken på tjejen som sjunger på puben. 
På grund av vad som händer denna sommar vävs de olika delarna samman. Berättelsen är lite trög i början innan man får grepp om de olika personerna. Men bokens miljöbeskrivningar är välskrivna och personskildringarna är mycket vardagsnära.  En bok att krypa upp i soffan och läsa, spänningen håller i sig eftersom de lösa trädarna inte vävs samman förrän i slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar