tisdag 14 november 2017

Lättlästa böcker

Det kommer ut fler och fler böc ker som är lättlästa. Det är böcker som är anpassade för de som har det svårt att läsa. Dessa böcker har oftast kortare meningar, anpassade ordval och inte lika många beskrivningar som andra böcker.
Dessa lättlästa böcker är precis som de andra och kan handla om vad som helst. Vanliga teman, är kärlek, spänning och vardag. Det ges även ut titlar som är klassade som klassiker i lättlästa versioner, och även tidigare tjocka böcker som har fått ett mer anpassat språk.
De lättlästa böckerna är även klassade efter nivåer, klass ett, två och tre. Detta för att aman lättare ska kunna hitta en passane nivå, eller hitta nästa steg när det är dags.

Nedan är det några tips på nya och bra lättlästa böcker.



Prästen med blått hår
Detta är en väldigt trevlig bok om vänskap och olika generationer. Mycket läsvärd.
Bert Ceder har varit präst i sin kyrka länge men nu ska han gå i pension. Då får han reda på att prästen som ska ta över efter honom är en kvinna! Och hon har både blått hår och en piercing i nästan. Så kan väl inte en präst vara?


Bloggtantens bravader
Anita har blivit av med jobbet från Nagab. Nu bestämmer hon sig för att börja blogga för att ha något att göra om dagarna. Hon försöker skriva en trevlig blogg om att vara trevlig mot andra människor. Och sakta men säkert blir det fler som läser, och även Anitas liv förbättras.










Grannen
Filip i tvättstugan. Arg lapp. Filip ska tvätta i husets delade tvättstuga. Han bokar en tid, men när han kommer ner är det redan någon annan som har tagit hans tvättid och börjar tvätta. Filip sätter upp en arg lapp om att det faktiskt var han som skulle tvätta.
Detta är en bra bok som handlar om saker som händer i vardagen. Det finns en hel del att känna igen sig i.








När bilarna brinner
Ibbe bor i ett område som alla andra säger är dåligt. På senaste har det börjar vara bilar som brinner i området, och gäng som säljer knark på gatorna. Ibbe tycker att det är väldigt jobbigt, och ännu jobbigare blirdet när han inser att hans lillebror håller på att bli upptagen i ett av gängen.

När bilarna brinner är en mycket spännande bok redan från första kapitlet. Den handlar om vänskap, syskon och rädsla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar