söndag 4 december 2016

Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericson

Under ryska revolutionen 1917 störtades det gamla tsarväldet och byttes ut mot ett kommunistiskt styre. En av orsakerna till revolution var att folket ville få slut på Rysslands deltagande i första världskriget. Kriget gick mycket dåligt för Ryssland och det ledde till hungersnöd och svåra prövningar för folket. 
Alla gillade dock inte förändringarna som de kommunistiska bolsjevikerna genomförde. 1918 utbröt ett inbördeskrig mellan bolsjeviker (de röda) och kontrarevolutionärer (de vita). Striderna pågick i drygt tre år och slutade med att bolsjevikernas röda arme segrade. Konflikten blev oerhört kostsam för det ryska folket. År 1922 när inbördeskriget var över utropades Sovjetunionen. Sovjetunionen varade sedan ända fram till 1991 när kommunismen i Europa kollapsade.  

När den här boken börjar är det sommaren 1918 i Sankt Petersburg. Vi får följa med banktjänstemannen Ivan Skuratov från Imperiebanken i Petersburg på ett dramatiskt uppdrag. Ivan kommer att få en avgörande roll i Rysslands historia. Ivan får till att börja med en central roll i Feliks Jusopovs planer att mörda tsarfamiljens helige man, Rasputin. Ivan Skuratov får i uppdrag att med Fabergés Jubileumsägg tillverkat 1903 till tsarens mor betala en brittisk grupp för ett fritagningsförsök av tsaren.   
I nutid åker svenske Astor Kragh till Moskva för att begrava sin avlida mor i rysk jord. I Moskva träffar Astor sina ryska släktingar och går igenom sin mors kvarlåtenskap och pratar om släktens historia. Det visar sig att Astor är släkt med en Ivan SkuratovAstor tar hjälp av sin kusin forskaren Anja och tillsammans försöker de hitta Fabergés kejserliga ägg, Jubileumsägget som idag skulle vara helt ovärderligt. Här följer en spännande skattjakt genom Ryssland. Genom KGB-arkiven, längs Transsibiriska järnvägen mot Sibirien följer de i Jubileumsäggets fotspår, de letar efter en vänster vänd svastika, symbolen för Saint Johns brödraskap. Problemet är bara att det är fler som letar efter Jubileumsägget.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar