torsdag 21 mars 2024

Schackmatt av Ali Hazelwood

                                                         
Schack har verkligen fått ett uppsving i populärkulturen de senaste åren, särskilt efter netflixserien “The Queens Gambit” som bygger på en roman med samma namn. Jag spelade själv schack när jag var mindre, men blev aldrig särskilt bra, inte som Beth i “The Queens Gambit” eller som Mallory, huvudpersonen i Ali Hazelwoods roman. Hazelwood är känd för sina rom-coms och hennes böcker är väl omtalade på Booktok. Schackmatt är författarens första ungdomsroman och den andra boken som jag läser av författaren.  

Boken handlar om 18-åriga Mallory Greenleaf som på grund av rådande familjeförhållanden arbetar på en bilverkstad istället för att följa med sin bästa vän till collage. Hennes mamma är sjuk och pappan finns inte längre med i bilden. Mallory var ett underbarn i schack, men när hon var 14 slutade hon helt plötsligt spela. Varför hon slutade var oklart för alla, förutom för Mallory. Men, när Mallorys bästa vän Easton bjuder in henne till en välgörenhetsturnering i schack kan hon inte säga nej. Kanske är det för att Easton snart kommer att flytta och börja på college, medan Mallory blir kvar i staden de växte upp. Vem tackar nej till att hänga med sin bästa vän? Välgörenhetsturneringen är känd och flera stora namn inom schackvärlden är där, däribland Nolan Sawyer rankad etta i världen. Mallory överraskar alla och hamnar slutligen öga mot öga med världsettan och vinner!!! Schackvärlden är i chock och Mallory likaså, det dröjer inte lång tid innan hon dras in i schackvärlden igen. Men, frågan är om hon vågar ta chansen igen? Det var trots allt schack som förstörde hennes familj.  

Romanen handlar som titeln avslöjar om schack, men den handlar också om kärlek och vänskap. Att våga tro på sig själv när man möter motstånd. I denna roman är Mallory exempelvis den enda kvinnan som närvarar vid vissa schackturneringar, där får hon bland annat möta sexism och höra att hon inte är tillräckligt smart för att spela schack. Trots detta motstånd fortsätter hon att tro på sig själv och ja, hon visar att hon är bättre än de flesta professionella manliga schackspelarna i världen.





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar