onsdag 21 februari 2024

Remote control av Nnedi Okorafor



Remote control är en futuristisk kortroman skriven av den amerikansk-nigerianska författaren Nnedi Okorafor. Det är inte ofta som jag läser litteratur som utspelar sig på den afrikanska kontinenten, särskilt inte futuristiska Sci-Fi berättelser. Författaren är skicklig på att väva samman Sci-fi inslag med afrikanska miljöer, kulturer och perspektiv.

Remote control är en fristående historia som utspelar sig i samma universum som Okorafors tidigare romaner, Who Fears Death och The Book of Phoenix (Who fears death-serien).

Remote control utspelar sig i Ghana och handlar om en flicka som kallar sig för Sankofa, hennes riktiga namn har hon sedan länge glömt bort. Sankofa kallas dödens adoptivdotter och hon sprider skräck omkring sig. Sankofa har inte alltid haft detta öknamn, det fanns en tid då hon hade en familj och ett hem. Men när Sankofa var sju år gammal förlorade hon allt. Vid sin sida har hon en lite röd räv, hennes enda sällskap.

Hon har hittat ett frö vid sitt favoritträd som gett henne en skimrande grön kraft, men det har enbart lett till förstörelse och död. Hon tvingas lämna sitt hem, och börjar vandra. En man erbjuder henne skjuts, men det är någonting med hennes beröring. Allting dör, även elektronik och mannens lastbil slutar att fungera. Hennes vandring för henne till olika byar, samtidigt som skräck sprids hjälper hon familjemedlemmar och deras döende att finna ro. Slutligen hamnar Sankofa i Robotown, en tydlig futuristisk stad där jellitelli (en vägg-tv av gelé), AI, drönare, självkörande bilar och elektronikmarknader är närvarande.

Författaren blandar de futuristiska inslagen med det traditionella och läsaren möts även av moskébesök och malaria, karaktärerna bär kaftan, hijab eller turban och äter stekt kokbanan och getkött. Trots romanens korta omfång bygger författaren upp en detaljrik värld som blir väldigt tydlig för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar