måndag 8 maj 2023

Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

 Hungerspelen är tillbaka! 

I denna prequel, som utspelar sig 64 år innan Katniss Everdeen kliver in i arenan får vi följa den 18-årige Coriolanus Snow. Han som sedan kommer bli Panems fruktade president. Familjen Snow tillhör det absoluta toppskiktet i huvudstaden. Men efter kriget mot rebellerna i distrikten är pengarna borta. Allting av värde i den pampiga takvåningen där de lever är sålt sedan länge och middagarna består mestadels av vitkål. Coriolanus kämpar hårt med att upprätthålla den välbärgade fasaden. För i en stad som Kapitolium är status allt. 

När Kapitolium vann kriget mot rebellerna infördes Hungerspelen som ett straff för distrikten. Varje år väljs en pojke och en flicka mellan tolv och arton år ut genom lottning från varje distrikt. De förs till huvudstaden, kastas in i en arena och får sedan strida tills endast en återstår. Till skillnad från Hungerspelentrilogin, där spelen följs med stort intresse och nästan kan liknas vid årets stora händelse i huvudstaden, är det i Balladen om sångfåglar och ormar en oerhört primitiv bestraffning som ingen egentligen vill titta på. 

Inför det tionde Hungerspelet kommer vissa av skoleleverna i huvudstaden att få agera mentorer åt spelarna. Det är oerhört mycket som står på spel. Ära, berömmelse och ett stipendium. Detta är Coriolanus väg tillbaka till toppen. Men det går inte riktigt som han har tänkt sig. Han tilldelas den kvinnliga spelaren från Distrikt 12, den svagaste spelaren från det fattigaste distriktet. Det gör Coriolanus väldigt upprörd, då han inser att hans chanser att göra sin spelare till en vinnare och därmed själv sola sig i uppmärksamheten minskar avsevärt. Men Lucy Gray Baird, den mystiska, musikaliska flickan från distrikt 12 är allt annat än vanlig och snart har hon fångat Coriolanus hjärta. Kommer han att kunna rädda henne ur huvudstadens klor? Kan kärlek och makt gå hand i hand? Vem kan han egentligen lita på?

Trots att boken ibland känns lite påskyndad och inte alltid går på djupet som man hade önskat, är det underhållande och spännande att åter få kliva in i den brutala värld som är Panem. Det är mycket givande att att få en inblick i den unge Snows hjärna och man får en ny förståelse för hur och varför han blev den han blev i Hungerspelen. Boken tar upp många stora och viktiga frågor om makt, våld och vad som definierar vår syn på människor. Helt klart mycket läsvärd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar