onsdag 30 november 2022

Kyla av Therese Henriksson

 Föreställ dig att temperaturen kryper ner till runt 30-40 minusgrader. Vad gör du då? Antagligen låser du in dig, kryper ner i din varma goa säng och kollar på nån halvtaskig serie. Föreställ dig nu att all elektricitet slås ut och kylan utifrån långsamt tränger in i bostaden. Utan el finns det ingen möjlighet att få kontakt med omvärlden, du har ingen aning om hur vidsträckt avbrottet är eller när strömmen förväntas komma tillbaka. Affärerna är stängda, mobilen saknar täckning och bilen kan inte tankas eftersom stationerna drivs av el. Vad gör man då? 

Just detta scenario blir verklighet för Sofia och hennes bröder Simon och Theo. Föräldrarna befinner sig på sin efterlängtade bröllopsresa i Thailand och syskonen är ensamma hemma i huset när strömmen utan förvarning slås ut. Temperaturen kryper stadigt neråt och bostaden börjar snabbt kännas obeboelig. Efter viss debatt bestämmer de sig för att ta sig till deras avlidna morfars stuga, som har en vedeldad spis i väntan på att saker ska återgå till det normala. Men situationen är mycket allvarligare än vad de kan föreställa sig. Och i Sofias tankar finns bara Elias. Kommer han att klara sig, pojken som hon älskar av hela sitt hjärta? Han var iväg på festival när strömmen gick. Kommer de att hitta varandra? Kommer han att kunna ta sig hem? Och hur kommer brorsan Simon reagera när han inser att hans syster och är hopplöst förälskad i hans bästa vän?

Alltså, jag fryser när jag läser den här boken, så medryckande är berättelsen. Jag är svag för dystopiska historier och detta känns som något som faktiskt skulle kunna inträffa, vilket får mig att fundera på hur jag själv hade klarat av en sådan situation. Antagligen inte hälften så bra som Sofia och hennes syskon, som visar prov på en otrolig överlevnadsinstinkt. Det är känslosamt, spännande och lite krypande läskigt. Rekommenderas varmt (pun intended)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar