måndag 5 september 2022

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

  


I denna pärla till bok får vi följa Clea, dotter till en känd svensk skådespelerska och uppvuxen i Stockholms teatervärld. Hon är trots sina blott sexton år lite av en kändis, då hon redan som barn medverkat i teaterpjäser och julkalendrar. Vi får också följa Tamar, en tjej från anspråkslösa Östersund som lämnar tryggheten bakom sig för att få chansen att uppfylla sin dröm om att bli skådespelerska. En regnig dag i augusti börjar de på teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men där slutar alla likheter. Clea har sin givna plats på skolan och börjar snart att dejta den populäre och mystiske Tim, son till en av Sveriges största skådespelare. Tamar har lämnat sin familj och sina vänner bakom sig och är inneboende hos en dam i en av förorterna. Hon är ensam och har svårt för att få vänner i den nya klassen. När hon ser sin idol Clea den där första skoldagen blir hon blixtförälskad. Men håller sig på avstånd och följer Clea och Tims förhållande i sociala medier.

Det finns också något mystiskt med Norra Latin. En tragedi sägs ha inträffat under den tid då skolan var ett läroverk för pojkar och har blivit något av en vandringssägen bland skolans elever. Men vad är myt och vad är sant? Bergmark Elfgren väver skickligt in det förflutnas skuggor i Clea och Tamars liv.

Det här är en sån bok som är svår att lägga ifrån sig. Sara Bergmark Elfgren är rasande skicklig när det kommer till att skriva om tonåringar. Man känner så väl igen ångesten, den himlastormande kärleken och känslan av att inte vara tillräckligt bra. De övernaturliga inslagen ger enligt mig en extra dimension av spänning och trots bokens omfång (577 sidor, front AND BACK!), sögs jag in ordentligt och fick efter tre dagar av intensivt läsande motvilligt lämna den värld som är Norra Latin. Detta är första delen i den så kallade "Stockholmstrilogin". Jag kan nästan lova att du inte kommer bli besviken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar