tisdag 11 januari 2022

Dödsdansen av Linda Åkerström


Ytterby. En plats som många andra, men ändå inte riktigt. I Ytterby finns en dimtäckt dal, och många menar att detta sägs vara Blåkulla, dit häxorna reste på sina kvastar för att fira djävulen under häxsabbaten. Här bor sjuttonåriga Heddy, en tjej med en lite speciell förmåga. Hon kan nämligen förnimma folks känslor, något som gör att hon i allmänhet uppfattas som lite märklig. Dock är hon inte ensam, hon har två kompisar: Rachel och Eli. Fast Eli och hon umgås bara för att de båda gillar Rachel, de har egentligen inget annat gemensamt. De tre tjejerna ser mycket fram emot Ytterbys årliga midsommardans, att få umgås och festa. Men kvällen blir inte riktigt som de har tänkt sig. Eli går hem tidigt på grund av feber och senare under firandet dyker en mystisk speleman upp och ungdomarna kan inte sluta dansa till den förtrollande musiken. Bara Heddy lyckas på något vis motstå de lockande tonerna. När hon vaknar upp ur sin trans är de andra från festen spårlöst försvunna, även Rachel. 

Heddy och Eli bestämmer sig för att trotsa sina olikheter och söka efter sin vän. Spåren leder till en plats på andra sidan den dimmiga dalen, fylld av magi och mystiska väsen.

På andra sidan finns Arve. Arve som spelar fiol som ingen annan och som fått i uppdrag av sin far att hämta människor, till vad får vara osagt. Dock råkar han lämna en kvar. Heddy. Han får i uppdrag att hämta över henne till andra sidan, men när de träffas blir ingenting som någon av dem har tänkt sig.

"Dödsdansen" är första delen i en planerad trilogi och är inspirerad av sägnen om Hårgadansen, där djävulen förklädd till speleman stämmer upp i en melodi. Festens deltagare rycks med och kan sedan inte sluta dansa. Boken är spännande, fängslande och riktigt, riktigt bra! Finns viss risk för att man inte kommer i säng i tid, då man bara vill läsa en sida till och sedan en till... Längtan efter nästa del är stor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar