måndag 20 september 2021

Pojkarna i klostret: En släkthemlighet av Sofia Nyblom

Två pojkar, tio och elva år reser 1913 med sin mor genom Europa, från Sverige till "världens ände" - klosterskolan Kremsmünster i Österrike. Där ska pojkarna få en katolsk uppfostran och utbildning. En av pojkarna, den yngre brodern Peder, är Sofia Nybloms farfar. 
Familjen Nyblom är en hårt kämpade konstnärsfamilj och erbjudandet om en stipendieutbildning för pojkarna i Österrike kommer som ett mirakel. Det är en jobbig resa för modern att åka och lämna bort sina små pojkar. Men hon är övertygad om att skolan och prästerna kommer att ta väl hand om dem. Så fel hon hade. Pojkarna får utstå sex år av pennalism, förnedring och sexuella övergrepp innan de till slut lyckas fly. 
Även om boken bygger på verkliga personer, brev och ett omfattande efterforskningsarbete så är det en roman. Men en drabbande roman, om Peder och Staffan som så små och oskuldsfulla möter helvetet i klostret. Utanför murarna rasar en turbulent tid i Europa med starka krafter i omlopp nationalism, antisemitism, världskrig och spanska sjukan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar