onsdag 9 juni 2021

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.
LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar! 

Eftersom Maja sover så dåligt, eftersom hennes oro är så stor börjar hennes kropp till slut säga ifrån. Maja får panikångest. Det blir ett besök hos BUP-psykologen Harry. 

Men det finns ljusglimtar i vardagen. Bästa kompisen Julia, känslorna för Albin, bokklubben och skrivtävlingen. Maja dokumenterar sin vardag i korta filmer. Gruvan är ständigt närvarande i hennes berättelse som ett illavarslande moln av aska och grus. Filmerna som egentligen aldrig var tänkta att visas för någon blir plötsligt visade inför hela kommunfullmäktige och LKABs chefer vilket sätter Maja i en rejält knepig situation. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar