onsdag 18 november 2020

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

 Någonstans mellan liv och död finns ett bibliotek.

Livet har inte blivit som Nora Seed tänkte sig. Nu är hon i trettioårsåldern och har förlorat sitt jobb, hon har tappat kontakten med sin bror och sin bästis efter att ha svikit dem båda och till sist känner hon att hon ingenting har kvar att leva för. Nora försöker ta livet av sig och hamnar i Midnattsbiblioteket där hon, med hjälp av en gammal vän, får möjlighet att testa alla sina möjliga liv och se om något skulle passa henne. Hon testar livet som gift pubägare, olympisk simmare, gift småbarnsmamma, känd rockstjärna, ägare av hunddagis med flummig pojkvän, m.fl. Om hon skulle hitta något liv som hon gillar så är det bara att stanna kvar och leva på.

Boken ställer frågor som vad skulle du ändra på om du fick chansen, vad innebär det att misslyckas, vilket är ditt optimala liv? Och vilket ansvar har du för andra människors livsval och möjligheter egentligen? Och om du välja om ett val som du ångrar, hur skulle det bli då?

Det här kan vara en typiskt bra bok att läsa på jullovet, ett riktigt äventyr till bladvändare och samtidigt en påminnelse till att ta dina chanser och se till att leva ditt liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar