fredag 4 september 2020

En droppe midnatt av Jason Diakité

 

Rapparen Timbuktu skriver om sin släkts historia. Genom samtal med fadern Madubuko växer en omtumlande historia fram. Från slavarbetare i den amerikanska södern, till gatorna i New Yorks Harlem vidare mot Europa.
Ända sedan Jason var liten har hans mörka hudfärg fått honom att känna sig annorlunda. Mobbningen i skolan gjorde att han önskade att han var vit. Först i tonåren när han hittade hiphop-musiken kunde han omfamna sin hudfärg. Men fortfarande i vuxen ålder har Jason svårt med identiteten och slits mellan Sverige och USA.
Jasons farfar flydde den amerikanska södern i hopp om en bättre framtid i New Yorks Harlem. Här föds Jasons pappa Madubuko som senare kommer att gifta sig med en vit kvinna, Jasons mamma och ta sig till Europa. Jasons föräldrar hamnar så småningom i Lund där Jason föds. Efter några år skiljer sig föräldrarna men båda väljer att bo kvar i Lund. 

En droppe midnatt är en kartläggning av en familj, en släkts historia som präglats av slaveriets tunga arv. Det är en bok om utanförskap, rasism och om det strukturella förtrycket av svarta medborgare som fortfarande existerar i USA. En bok om vikten av att känna sitt ursprung, sina rötter och förstå vartifrån man kommer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar