tisdag 5 maj 2020

En katts resedagbok av Hiro Arikawa

Det blir kärlek vid första ögonkastet kan man säga, då gatukatten Nana blir adopterad av Satoru efter att ha blivit påkörd av en bil.

Satoru är en sann kattälskare och Nana anpassar sig utan svårighet till ett liv som innekatt i hans lägenhet i Tokyo. Med en viss ironi, filosofi och humor är det katten som är berättaren och iakttagaren i denna berättelse.

Ett stort frågetecken uppstår fem år senare då Satoru av personliga skäl måste försöka adoptera bort sin katt till sina barndomsvänner. Här börjar då en road trip genom Japan till de platser vännerna är bosatta. Under resans gång får vi möta Kôsuké, den övergivne fotografen, Yoshimine, grönsaksodlaren, Sugi och Chikaka, som driver ett pensionat och sist men inte minst, Noriko. Dessa personer får vi möta både i dåtid och nutid i deras vänskap med Satoru. Den här boken om vänskap, familj och kärlek mellan människa och djur lämnade mig inte oberörd. Det gick åt en del näsdukar måste jag medge. Två japanska ord lärde jag mig också. "Nana" betyder "sju" och "momo" är en persika. Kan kanske komma till användning någon gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar