måndag 11 februari 2019

Silvervägen av Stina Jackson


Silvervägen är en vägsträcka som skär genom det norrlänska inlandet där man förr transporterade silver- och blymalm. Idag är den känd som en turistväg. 
Längs denna väg har Stina Jackson förlagt handlingen i sin debutbok. För 3 år sedan försvann Lelles 17-åriga dotter från en busshållplats i Glimmersträsk. Inga spår har hittats efter försvinnandet, gymnasieläraren Lelle kan inte sluta leta efter sin dotter. Han åker längs Silvervägen så ofta han kan för att leta efter minsta spår. Han tar avstickare in i skogen och letar i alla ödehus. Saknaden och ovetskapen bryter gradvis ner honom.                         
Till den lilla orten Glimmersträsk flyttar tonåringen Meja tillsammans med sin mamma Silje. Meja är rotlös och nu ska hon finna sig på ännu en för henne okänd plats. De flyttar in till Torbjörn som Silje har träffat via en dejtingsajt på nätet. Meja vet inte så mycket om Torbjörn och Silje är allt annat än en stabil punkt i tillvaron, det är Meja som fått ta hand om sin mamma i perioder. Under en promenad ner till sjön träffar Meja Carl-Johan och hans bröder nere vid stranden och snart finner Meja en sorts trygghet i deras familj.
När ännu ett försvinnande sker ser Lelle sambanden, men polisen har inget att gå på. En riktigt bra psykologisk spänningsroman med snyggt språk. Spänningen ligger under ytan genom hela boken. Karaktärerna i boken är fint utmejslade personligheter. Helt klart en riktigt bra bok. Utsedd till årets bästa kriminalroman 2018 av svenska Deckarakademin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar