fredag 13 januari 2017

Röd drottning; Glas-svärdet av Victoria Aveyard

Röd drottning - ”makt är ett farligt spel” är den första boken i fantasy-serien om kungariket Norta. I Norta är människor uppdelade efter färgen på deras blod. De vanliga röda är de lägst rankade i samhället, de utför de tunga arbetena och är tjänare och soldater. Medan de Silverblodiga tillhör överklassen och sitter på makten. De silvriga har förmågor utöver det vanliga. I 17-åriga Mare Barrows värld är det denna samhällsstruktur som gäller. Mare som bor i Pålträsk är röd och väntar på den dagen då hon själv liksom sina bröder tvingas bli soldat. Ett öde som står för dörren för alla ungdomar som inte lyckas få en plats som lärling.  Hon är glad för att hennes bästa vän Kilorn har lyckats bli lärling till en fiskare och inte behöver riskera att åka ut i kriget. Men tyvärr dör fiskaren och Kilorn ställs inför ödet att bli soldat. Mare beslutar sig för att göra allt för att rädda honom från kriget. Under underliga omständigheter lyckats Mare få tjänst i det kungliga Solpalatset som tjänare och under en fest råkar hon ut för en olycka, men räddar sig själv genom att upptäcka att hon har liksom de silvriga en unik förmåga. För att släta över och rädda situationen beslutar sig Kung Tiberius att hon ska gifta sig med hans andre son Maven. Mare blir indragen i intrigerna runt kungafamiljen och blir ett hot mot ordningen.
Glassvärdet – ”buga eller dö” är den andra boken i historien om Norta. Mare har efter att tränat upp sin förmåga att styra blixtar blivit ett hot mot kungamakten. Härskaren kallar henne en bluff eftersom hon har rött blod med silvriga förmågor. Hon flyr från kungahuset tillsammans med Cal, den avsatte kronprinsen Båda är jagade och får hjälp att fly av en motståndsgrupp som leds av Farley. Men hatet mot de silvriga gör det svårt för dem att acceptera silverprinsen Cal. Dessutom har Mare upptäckt att det kanske finns fler som hon röda som har övernaturliga förmågor. Om de lyckas hitta dessa kanske de har en möjlighet att förändra samhällsordningen.
Detta är en riktigt bra fantasyserie att fängslas av. Och visst finns det böcker med liknande historier, men denna sticker ut och är otroligt spännande. Texten är följsam med målande miljöbeskrivningar och personporträtten är nyanserade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar