torsdag 19 januari 2017

Happy holiday av Bodil Sjöström

När boken börjar sitter Maggan och Lena i hallen och tar farväl av sin döende hund Lukas. Veterinären är där och ger Lukas en spruta så att han får somna in. Sorgen är brutal och för Maggan innebär det också att bortträngda minnen och känslor väcks till liv. Lena sätter sig vid datorn och flyr in i arbetet. Dagen därpå åker de till Thailand på en arbetsresa, Lena som är fotograf ska fotografera elefanter åt ett företag. Flygresan ner blir turbulent för paret, Maggan dricker lite för mycket och omtöcknad slumrar hon till. Maggan vaknar inte förrän Christian sätter sig bredvid henne och börjar prata. Problemet är bara att Christian dog av aids för 23 år sedan. Christian är sedan närvarande under hela vistelsen i Thailand och med hans hjälp börjar Maggan minnas tiden då Sverige drabbades av hiv och hon arbetade som volontär på Noaks Ark.
Författaren Bodil Sjöström var med i uppbyggnaden av organisationen Noaks Ark som arbetade med stöd och rådgivning kring hiv aids. Bodil fick följa många vänner genom plågsam sjukdom och oundviklig död. Bodil Sjöströms berättelse hamnar lite i skuggan av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar. Lite orättvist för även om Sjöström beskriver samma tid, samma sjukdom, samma hemska symptom och fördomar så har hon en annan vinkel. Hon har ett kvinnligt perspektiv på det som hände i Sverige på 1980-talet.  
Happy Holiday innehåller egentligen tre spår först den yttre resan till Thailand och sedan den inre resan tillbaka i tiden då hiv-viruset spred skräck i Sverige. Det tredje spåret i boken är längtan efter barn och de svårigheter samkönade par möter. Det blir bara en kort kommentar till det utanförskap och normbrott som stämplar barnlösa/barnfria. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar