onsdag 28 september 2016

Hemligheten av Philippe Grimbert



Philippe är enda barnet och växer upp i efterkrigstidens Paris. Han är ett klent och sjukligt barn och får ofta behandling av sin förtrogna gamla sjuksköterska Louise, vars mottagning ligger precis bredvid hans föräldrars sportaffär.
Som barn är Philippe ganska ensam och i sin fantasi hittar han på en storebror åt sig. En bror som är mycket längre, starkare, modigare och vackrare än han själv. Denne låtsasbror blir hans beskyddare och tröst när han är ledsen eller har problem.
På vinden hittar han en gammal leksakshund av en slump och kan inte undgå att lägga märke till sina föräldrars nästan nervösa reaktion vid åsynen.
Under sina behandlingar hos Louise börjar Philippe att ställa mer och mer frågor om sina föräldrar och livet innan sin egen födelse. Han får till slut kännedom om alla hemligheter hans föräldrar undanhållit honom. Han hade haft en storebror. På riktigt. Simon hette han. Varför hade ingen berättat om honom?
Philippe får reda på sitt judiska ursprung. Det ursprung som hans far alltid velat dölja och aldrig velat prata om. Han får en tydligare bild av sin familjs historia och får vetskap om den fasansfulla familjetragedin hans föräldrar genomgått under förintelsen. Denna roman är en självbiografi.
/Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar